MITÄ KANKAIDEN KUVIOILLA VIESTITÄÄN?

Jokin aika sitten HS julkaisi artikkelin  "Kerro se kankaalla", jossa kerrottiin miten Länsi-Afrikassa kankaiden kuvioilla viestitään perheelle ja kylälle kuulumisia ja vaatimuksia. 

Tähän oli tietysti pakko tarttua.  Kävin läpi omia kankaitani ja selasin Anne Grosfilleyn kirjaa WAX & CO. jossa kerrotaan hyvin perinpohjaisesti näiden afrikkalaisvaikutteisten kankaiden tarinaa.  Seuraavassa pieni otos omista kankaistani.

      

Tämä kuosi on nimeltään “Hirondelle” eli Pääskynen tai “L’argent s’envole”, eli “Rahan menoa”. 

Mikä yhteys romanttisella pääskysellä ja rahan menolla? Sininen lintu keltaisessa soikiossa tuntui jotenkin tutulta.  No, sehän on Ranskan postin logo!

...Niiiin?

Yhteys postilaitoksen logoon on mahdollisesti siinä, että ennen rahaa lähetettiin postin kautta.  Tätä palvelua käyttivät erityisesti juuri he, joilla oli sukulaisia Afrikan mantereella.  Postilaitoksen keltainen merkki toi siis ensimmäisenä mieleen tämän tyyppisen rahan menon, ei niinkään Pariisin Pääskysiä.

Kotelomekko kietaisuyläosalla

   

 Tämän kuosin nimi on “Eye catching”, eli “Katseen vangitsija”.   

Se kutsuu katsomaan suoraan silmiin.  Näin kerrotaan.  Suomeksi nimi voisi olla vaikkapa “Haku päällä”, vai mitä? 

Kuosista on tehty lukuisia erilaisia versioita (keskimmäinen kuva).  Yksi sellainen nähdään tässä 50 -luku henkisessä mekossa.  Katseen vangitseminen taitaa onnistua aika vaivattomasti tällä yhdistelmällä.

50s Mekko

    

“Shell” eli Simpukka on kuosien klassikko.  Ghanassa se tunnetaan tosin nimellä ”Régime de bananes” ja Togossa “L’escargot hors de sa coquille”, joka tarkoittaa "Etana kuorensa ulkopuolella".  Tämä viimeisin on mielenkiintoinen, sillä se tarkoittaa kuulemma “Se, joka sekaantuu toisten asioihin”.  Hmm! Haluaisitko mekon tästä kuosista? 

Siis ihan oikeasti, tätä kuosia on vielä pari metriä työhuoneella.  Siitä on tehty oikean puoleisessa kuvassa oleva malli nimeltä "Tyylikäs työtakki" mutta siitä voi toki tehdä jotain muutakin.  Muiden asioihin sekaantuva, työtakkiin pukeutunut henkilö ei kuulosta hyvältä.  No, onneksi harva tietää, mitä nämä kuviot kertovat kantajastaan.

Kaikenkaikkiaan vaikuttaa siltä, että kuosin suunnittelijalla oli aika yleviä ajatuksia luomuksistaan.  Ainakin hän oli varmasti miettinyt huolella tätä nimi -asiaa.  Sitten kuosi rantautuu todelliseen elämään ja sai uuden, sanotaanko maan läheiseisemmän, nimen. 

Näitä nimiä keksivät muuten naiset.  He "brändäsivät" kankaat ja kuosien uudelleen nimeäminen oli osa tätä prosessia.  Pitäkää mielessä NANA BENTZ, sillä näistä naisista tulen kertomaan myöhemmin lisää.

48 commentaires

 • ] Amoxicillin 500mg Capsules zpj.lkjl.kaimup.com.hax.mf http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  itebgafi
 • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin 500mg Capsules fgi.ohki.kaimup.com.wia.ck http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  izyeiyuwai
 • 500mg Capsules[/url] Amoxicillin kje.zsdg.kaimup.com.cus.qj http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  uxuhoyq
 • 500mg Dosage[/url] Buy Amoxicillin rwt.ctkh.kaimup.com.gxk.uj http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  ixifolatbo
 • Without Prescription[/url] Buy Amoxicillin Online jky.wktw.kaimup.com.uml.yl http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  okmakisu

Laisser un commentaire