1_2020 EETTINEN MUOTI -aloite

eli Ethical Fashion Initiative (EFI). Mikä se on?

Se on organisaatio, jolla on erittäin vahvoja yhteistyökumppaneita.  Näitä ovat EU komissio, Kansainvälisen Kaupan keskus (=ITC), joka puolestaan on liitoksissa Maailmankaupan keskusliittoon (=WTO) ja YK:hon ja mm. Stella McCartney! 

(Katso video https://ethicalfashioninitiative.org/fashion/stella-mccartney)

Yhteisenä tavoitteena on ensimmäistä kertaa yhdistää kulttuuri, muoti, liiketoiminta ja KESTÄVÄ KEHITYS. 

Mahtavaa :-)

EFI toimii oman määritelmänsä mukaan siltana, joka yhdistää syrjäytyneet käsityöläisyhteisöt haastavissa ja syrjäisissä paikoissa globaalien elämäntyyli -brändien kanssa. Tavoitteena on siis auttaa näiden yhteisöjen pääsemistä kansainvälisille markkinoille ja sitä kautta luoda käsityöläisille työpaikkoja ja mahdollisuuden parantaa elämäänsä.  EFI toimii mm. Burkina Fasossa, Haitissa, Malissa ja Afghanistanissa.

“Nykypäivän muotiteollisuudessa yhteys vaatteita valmistavien ja niitä käyttävien ihmisten välillä on kadonnut.  Haluamme kääntää tämän ja tuoda ihmisarvoa ihmisille, jotka tekevät vaatteitasi.”...”Hyvästi pikamuoti ja tervetuloa paremmat tuotantotavat, tuotteet ja prosessit, joiden ytimessä on kestävä kehitys.”

Kuulostaa todella hyvältä! Juuri näin minäkin haluaisin toimia.

En ehkä lähde teettämään vaatteita kovin kaukana Suomesta mutta tavoitteena on löytää joku pieni tuotantoyksikkö esim. Senegalista tai Malista, jolta voisi ostaa kankaat.  

Tällä hetkellä joudun hankkimaan kankaat jälleenmyyjiltä, jotka ovat aika kaukana itse “lähteestä”.  Eli kankaiden alkuperää on vaikea selvittää ja hinnat ovat korkeat, koska välikäsiä on niin monta.  

Toinen ongelma tässä systeemissä on se, että samaa kuosia ei yleensä löydy kuin korkeintaan 3 pätkää.  Nämä afrikkalaisvaikutteiset kankaat, eli Wax print tai Ankara print, myydään vain 5,5 metrin pätkissä.

Yhteistyö tällaisen EFI:n kanssa olis aivan mahtavaa mutta valitettavasti he tarvitsevat yhteistyökumppaneikseen yrityksiä, joilla on resursseja ja pääomaa tehdä pidemmän aikavälin tuotantosuunnitelmia.  Minun KaimUp on liian pieni ja olematon.

Tällä valinnalla on varmasti oleellinen merkitys koko toiminnan kannalta, sillä pitkässä juoksussa se on rahoitettava muullakin kuin tukirahoilla.

Hakiessani EFI:n yhteyksistä WTO:hon, josta mainittiin taas jossain toisessa artikkelissa, sattui kohdalle sivu, jossa kerrottiin seuraavaa:

“Hankkeen tarkoituksena on parantaa EFI: n kapasiteettia luoda työpaikkoja Afrikan epäedullisessa asemassa oleville käsityöläisyhteisöille ja antaa heille mahdollisuus tuottaa säännöllisiä tuloja ja siten vähentäen köyhyysastetta. Tämä toteutetaan houkuttelemalla japanilaisia ​​muotialan yrityksiä tuottamaan tuotteita Afrikassa ja lisäämällä myyntiä lisäämällä kuluttajien tietoisuutta. ITC järjestää sellaisenaan erilaisia ​​markkinointitapahtumia ja konferensseja yhdessä jakelijoiden / suunnittelijoiden / toimittajien ja asiaankuuluvien instituutioiden kanssa. Tärkeää osaa tästä työstä johtaa EFI: n vanhempi PR- ja markkinointikonsultti, jolla on laaja kokemus Japanin muoti- ja ylellisyysteollisuudesta.”...”Tapahtuma tuo yhteen suuren luksus-liikkeen, muoti-merkin, kuluttajat, median ja japanilaisten muotisuunnittelijoiden tulevan sukupolven.”

Tämähän voi olla todella hyvä asia mutta jäin miettimään, että pystyykö joku varmasti valvomaan, että nämä käsityöläiset saavat kohtuullisen korvauksen tuotteistaan, jotka myydään Euroopassa luxus-tuotteiden hinnalla, joissa on tunnetusti paljon ns. ilmaa? 

Ehkä se vaatii juuri Stella McCartneyn kaltaisten vaikuttajien läsnäoloa, jotka laittavat oman nimensä likoon tähän hommaan.  Oli miten oli, tämä on positiivista ja hyvin mielenkiintoista kehitystä.  Jään seuraamaan heidän touhuja ja varmaankin kirjoittelen niistä aina silloin tällöin.


Lähteet/yhteistyökumppanit

https://ec.europa.eu/europeaid/search/site/Ethical%20Fashion%20Initiative_en

https://ethicalfashioninitiative.org/about

https://gtad.wto.org/project.aspx?prjCode=JPN/39/014A